Képtár

Iskolások budapesti kirándulása

Iskolások budapesti kirándulása

2015-12-23

2015. december 4-én az iskola turisztika és honismereti szakkörének tagjai Budapestre látogattak. Fő céljuk a Budai Vár volt, de egy kis adventi nézelődés is belefért a programba.

Karácsonyi ünnep az iskolában

Karácsonyi ünnep az iskolában

2015-12-21

A 3. osztályosok karácsonyi műsorukkal varázsoltak ünnepi hangulatot a sportcsarnokban. Patakiné Böjtös Erzsébet osztályfőnök és tanítványai versekkel, dalokkal és mesejelenettel idézték meg karácsony szellemét.

Ilan Mor látogatása Kaposszekcsőn

Ilan Mor látogatása Kaposszekcsőn

2015-11-27

2015. november 25-én Kaposszekcsőre látogatott Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete. Programját a Polgármesteri Hivatalban kezdte, ahol Csapó Gyuláné polgármester látta vendégül és ismertette meg a település múltjával és jelenével. A nagykövet útja innen az óvodába, majd az elmúlt évben felújított Tornacsarnokba vezetett. Innen az iskolába ment át, ahol találkozott a gyerekekkel. Egy kiállítás kapcsán mesélt nekik Izrael történelméről és jelenéről. Felhívta a figyelmét a tanulóknak a másság elfogadására és a tisztelet fontosságára. Senki sem várhat tiszteletet másoktól, ha ő nem adja meg! Ezután a Közösségi Házba sétált át, ahol megtekintette a „10 éves a Közösségi Ház” c. kiállítást és írt a vendégkönyvbe is. Innen az útja az Ipari Parkba vezetett, ahol üzemlátogatáson vett részt a Remler-Csapó Kf-nél. A Nagykövet Úr a rendelkezésre álló nagyon rövid idő alatt is bepillantást nyerhetett településünk életébe, bővítve ezzel ismereteit a magyar vidék életéről.

Fadíszítés

Fadíszítés

2015-12-21

A Közösségi Háznál álló fenyőfából az idén az első osztályosok varázsoltak fenyőfát.

10 éves a Közösségi Ház

10 éves a Közösségi Ház

2015-11-26

Sok vendég érkezett november 21-én délután a kaposszekcsői Közösségi Házba, hogy részt vegyen az épület fennállásának 10. évfordulóját ünneplő kiállításon. Meghívót kapott minden olyan alkotó, akinek eddig kiállítása volt a házban. Közülük többen is megtisztelték jelenlétükkel a programot. A falu lakóiból is sokan voltak kíváncsiak arra, mi minden zajlott az elmúlt 10 esztendőben. Amikor meglátták a rengeteg fényképet, a kiállított tárgyakat, elmondták: nem is gondolták, hogy ilyen sok minden történt az elmúlt évtizedben. Nagyné Tóth Erzsébet, az intézmény munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Külön kiemelte a 2005. évben működő képviselő testület és az akkori polgármester , Tóth Imre szerepét az építkezés kezdeményezésében. A bevezető után az óvodások és az iskolások műsora következett, majd Löblné Egyed Ilona alpolgármester megnyitotta a kiállítást. Ekkor érkezett a meglepetés, a torta, a gyerekek legnagyobb örömére. A megnyitó ünnep után felvágták az édességet, mindenki kapott belőle, aki kért. Hiszen egy születésnaphoz hozzá tartozik a torta is! Tortázás után az érdeklődők megnézték a kiállítást, hosszasan elmélkedve, nosztalgiázva néhány fénykép felett. A kiállítás december 4-ig látogatható keddenként 9.00-11.00, a többi hétköznapon pedig 17.00-19.00 időben. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A 150 éves evangélikus templom újraszentelése

A 150 éves evangélikus templom újraszentelése

2015-11-09

Uram, szeretem a te házadat! 150 éves a kaposszekcsői evangélikus templom Isten iránti hálaadással a templom fennállásának 150. évfordulója és felújítása alkalmából az Egyházközség tagjai és támogatói 2015. november 08.- hirdeti a márványtábla, amely a Kaposszekcsői Evangélikus templomban lett leleplezve. Az ünnepi, hálaadó istentisztelet keretében az igehirdetés és az újjászentelés szolgálatát Gáncs Péter püspök végezte, aki a 26. zsoltár 8. verse alapján hirdette Isten igéjét az egybegyűlteknek. Kaposszekcsőn az első imaház 1796- ban épült, azonban rövid időn belül kicsinek bizonyult az épület: a gyülekezet 1863. április 20- án lerakja a templom alapkövét. Az építkezés gyorsan befejeződik, alig több, mint egy évvel később, 1864 decemberében már megtartják a templomban az első istentiszteletet. A felszentelésre azonban- a püspök késedelme miatt- csak 1965. november 12- én kerülhetett sor. A templomépítő elődök példája, egyház szeretete és elkötelezettsége a jelenben is kötelez. A gyülekezet presbitériuma, majd egész közössége úgy határozott, hogy felújítja 150. éves templomát. E döntés értelmében került sor idén ősszel a tető felújítására és az épület külső festésére. Pár évvel ezelőtt új nyílászárók is kerültek a régiek helyére, és több apró javításra, berendezések pótlására is sor került a közelmúltban. A gyülekezet tagjai elsősorban nem külső segítséggel, pályázati támogatással valósították meg a beruházásokat, hanem önerőből: gyűjtéseket szerveztek a faluban, támogatókat kerestek, nagyon sok társadalmi munkát végeztek. Természetesen az Egyházkerület, az Egyházmegye valamint az Országos Egyház is segített a tervek megvalósításában- köszönet érte- azonban örvendetes tény, hogy a helyi közösség tenni akarásról, áldozatkészségről tett tanúbizonyságot nagyon komoly áldozatot vállalva. Mindennek komoly üzenete van: az istenháza a kaposszekcsőieknek nem csak fontos volt, hanem ma is az. Ez pedig a múlt felidézése után már a jövő távlatait sejteti: egy templom felújítása nem csak a múlt örökségének ápolását jelenti, hanem a jelen és legfőképpen jövő gyülekezetének kell, hogy készüljön minden. November 08-án, a zsúfolásig megtelt templomban hálával nézhetett vissza az ünneplő gyülekezet történelmi múltjára, és bizakodással tekintett a jövőre azzal a reménységgel, hogy a gondviselő Isten megőrzi és megtartja híveit a továbbiakban is. Szabó Szilárd, lelkész

Márton napi rendezvényeink

Márton napi rendezvényeink

2015-11-13

November 11-én az óvoda rendezte Márton napi ünnepét. Először minden vendéget megkínáltak libazsíros kenyérrel, teával, hiszen azt tartja a hagyomány, „ Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”. A jóízű falatozás után a gyerekek bemutatták, milyen verseket, énekeket tanultak az őszről, a libákról és Márton püspökről. A vidám dalok nagy sikert arattak a közönség soraiban! A délutánt a hagyományos lámpás felvonulás zárta. A Márton stafétát másnap az iskolások vették át. Délután 2 órára várták a német nemzetiségi nyelvet tanuló diákok társaikat, tanáraikat, szüleiket, rokonaikat. Német szóval köszöntötték a belépőket, s vezették helyükre a vendégeket. A műsorra meghívták „Márton püspököt”, neki mutatták be a másodikosok, hogy milyen táncokat tanultak, az ötödikesek pedig, hogy milyen verseket tudnak Mártonról, és két szimbólumáról: a lámpásról és a libákról. Közben Márton püspök beszélt a múltjáról, arról, hogyan lett püspök, és mit tart a legfontosabbnak az életben. A műsor után mindenki nekiült zsíros kenyeret enni, nehogy éhezzenek 2016-ban! A nyolcadikosok kenték a kenyereket, szolgálták fel társaiknak a forró teát. Vidáman telt el a délután. Talán lesznek olyanok, akik megjegyezték Márton tanítását is!

Közösségi nap Kaposszekcsőn

Közösségi nap Kaposszekcsőn

2015-10-06

Kaposszekcső is kapcsolódott a szeptember 26-án országosan megrendezett " Magyarország szeretlek" című rendezvénysorozathoz. Délután először izgalmas feladatokkal találkoztak az iskolások és az érdeklődő vendégek a tornacsarnokban. Szülőkkel megerősített váltóversenyben mérték össze ügyességüket először az alsósok, majd a felső tagozatosok. Majd átmentek az iskola épületébe, ahol különböző tréfás vagy éppen kézügyességet igénylő feladatok vártak rájuk tanáraik irányításával. Volt olyan állomás, ahol célba kellett dobni babzsákkal, csokit enni késsel-villával, evőeszközöket csoportosítani kesztyűs kézzel, betűtésztából kirakni egy véletlenszerűen kihúzott idézetet. De a feladatok között szerepelt lepényevés, bicikli - külső hajító verseny, diótörés, hulahoppozás, mocsárjárás. Ez egyik állomáson addig kellett fújni a lufit, amíg szét nem durran.Ez jó bátorságpróba is volt, hisz nem minden kisgyerek merte megcsinálni. 6 órakor kezdődött Baricz Gergő és zenekarának koncertje, amit a gyerekek már nagy izgalommal vártak. Utána került sor a tűzgyújtásra. Az esős idő ellenére sikerült életre hívni a lobogó lángokat. Amikor már kezdett hamvadni a tűz és a kinti lelkesedés, a sportcsarnokban disco várta a táncolni vágyókat. A szitáló eső ellenére is jó hangulatban vidáman telt a délután!

Tanévnyitó a kaposszekcsői iskolában

Tanévnyitó a kaposszekcsői iskolában

2015-10-06

Szeptember 1-jén, mint az ország számos más iskolájában, a kaposszekcsői iskolában is megkezdődött a tanítás. Az iskolazászló után vonultak be a diákok, majd foglalták el helyüket. Tillmann Ferenc, a 6. osztály osztályfőnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelt figyelemmel az első osztályosokat. Majd a 6. osztály adott verses, zenés műsort társaiknak és a megjelent vendégeknek. Apró ajándékokkal kedveskedtek a legifjabb iskolásoknak. Ezután Fazekas Gáspár igazgató egy kézfogással jelképesen is az iskola tanulóivá fogadta az elsősöket. A műsor után az igazgató úr beszélt az iskolát érintő változásokról, bemutatta az új kollégákat. Néhány hasznos és fontos információ is elhangzott, hogy a szülők is tisztában legyenek az iskola szokásrendjével. Bővebben majd az első szülői értekezleten. A tanévnyitó ünnep után minden diák a tantermekbe vonult és megkezdődött a 2015/16-os tanév!

Nyári Tábor

Nyári Tábor

2015-10-06

A Kaposszekcső Község Önkormányzata immár 9. alkalommal rendezte meg nyári napközis táborát a Közösségi Házban július utolsó és augusztus első hetében. A két hét munkáját néhány középiskolás diák (Esküdt Gergő, Pail Milán, Somlyai Fédra, Varga Adrienn) a kötelező 50 órás közösségi munka keretében segítette. Munkájuk nagyon fontos volt, tényleg IGAZI segítséget nyújtottak! Az első héten 20 fővel a 3-4. osztályosok vettek részt, a második héten pedig az 1-2. osztályosok 24 fővel. A programok részben megegyeztek mindkét turnusban, de az életkori sajátosságoknak megfelelően eltérőek is voltak. Hétfőn mindkét csapatnak délelőtt kézműves foglalkozást, délután pedig zsetonszerző játékot szervezett az Orchidea Nyugdíjas Klub. Kedden délelőtt mindkét alkalommal Dombóvár Város Rendőrkapitányságára látogattak el, ahol betekintést nyerhettek a rendőrség életébe, megnézhették, hol dolgoznak a rend őrei, hová kerülnek az elfogottak. Aki szerette volna, rövid időre még a cellába is bezárták. Utána fagyizás és játszótéri játék következett. A nagyoknak a délután szabad játékkal telt, a kicsikkel Horváth Katalin egy WC papír guriga- fonal kombinációjú ceruzatartót készített. Szerdán délelőtt a 3-4. osztályosok Patakiné Böjtös Erzsébettel sportversenyeztek és kézműveskedtek (napraforgós képet készítettek), a kicsik pedig az Evangélikus Diakóniai Otthonba látogattak el, ahol izgalmas, érdekes feladatokkal tették próbára ügyességüket. Délután a nagyoknak ismét szabad játék volt (végre a játszótéren is játszhattak, mert jó lett az idő), a kicsik egy rövid versenyt rendeztek Patakiné Böjtös Erzsébet vezetésével az árnyékos területet a játszótér és a focipálya között. Csütörtökön délelőtt az első turnus résztvevői a Dombóvári Helytörténeti Múzeumba látogattak el. Müller Ádám és munkatársai, valamint Erky Nagy Tibor az írás, a nyomtatás fejlődéstörténetébe avatták be őket. Írhattak lúdtollal, írógéppel, de a nyomda fortélyaival is megismerkedtek. A néprajzi gyűjteményben felvehettek néhány ruhadarabot, megismerkedhettek a régi használati tárgyak felhasználásával. A második turnust a tűnemezelés rejtelmeibe avatta be Majláth Károlyné. Délután a nagyok Zrínyiné Gulyás Gyöngyivel nyárvégi gyümölcsökkel díszített ajtódíszt készítettek, a kicsik Csapó Gyulánéval „ mini discoztak” egyet. Pénteken, mint az az elmúlt években már hagyománnyá vált, az egész napos „nagykirándulás következett. Az eredeti tervben szerepelt Tillmannn Ferenc vezetésével egy abaligeti barlanglátogatás, majd gyalogtúra. Majd egy bükkösdi Öko farmi ebéd, ezután pedig egy dámvad cumiztatással, haletetéssel egybekötött parklátogatás követte volna, számba véve a sokféle állatot. A valóságban pedig az első turnusban a szakadó eső miatt elmaradt a gyalogtúra, helyette a Denevérmúzeumot és az abaligeti Tájházat látogatták meg. A második turnusnak a rendkívül nagy meleg okozott gondot. A bükkösdi parklátogatást és játszóterezést rövidítették le, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a gyerekek a napon. Összefoglalva: a 44 kisgyermeknek tartalmas időtöltést nyújtott ez a kétszer egy hét, egyúttal levéve a szülők válláról a gyermekelhelyezés feladatát is. Köszönet Kaposszekcső Község Önkormányzatának a támogatásért, a segítő felnőtteknek pedig az önkéntes munkáért!

Hittantábor

Hittantábor

2015-07-31

Idén is a Közösségi Ház adott otthont a kaposszekcsői katolikus gyerekek hittan-táborának, amely 20 fő részvételével június 20-24. között került megrendezésre. Naponta 9-16 óráig zajlottak a programok. A foglalkozásokról 2 hitoktató gondoskodott, a szabadidős programokat a helyi tanítónő szervezte és egy szülő felügyelte. Meghívott vendégek biztosították a változatos kézműves foglalkozásokat, fociztak, túráztak a gyerekekkel. Több programon Szabó Oszkár plébános is részt vett, beszélt az egyházi szertartásokról, saját hitvallásáról. Reggel templomi zsolozsmával kezdődött a nap a felnőttek számára, majd a gyerekekkel közös énekléssel, imával folytatódott. A kézműves foglalkozások keretében a gyerekek gipszképet alkottak szalvéta technikával, kipróbálhatták magukat a gyertyaöntésben. Nyári élménynaplót készítettek és egyedi nyakláncot, karkötőt fűzhettek, melyet a plébános úr megáldott. Egyik nap meglátogatták a csikóstőttősi templomot, ahol gitáros diákmisén vettek részt. Délben mindenki örömére pizzát ettünk. A hittanos témák között a nyolc boldogságot, a talentumok történetét dolgozták fel Kett-módszer segítségével, énekkel, tánccal, padlóképekkel. Pénteken a szülőknek szóló bemutatóval zárult a tábor.

55 éves a Kaposszekcsői  Mezőgazdasági Zrt.

55 éves a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt.

2015-06-08

2015. május 29-én ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját a Kaposszekcsői Mg. Zrt. A ünneélyes eseményre meghívást kaptak az elmúlt években meghatározó szerepet betöltő közéleti személyiségek, valamint az egykori és jelenlegi tagok is. A meghívottak között szerepelt Gráf József és Németh Imre nyugalmazott agrárminiszterek, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, államtitkár, dr. Horváth Kálmán Tolna Megyei Kormánymegbízott, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a Zrt. működési területének polgármesterei. Kaposszekcsőn 1959. januárjában alakult meg a termelőszövetkezet "VII. Pártkongresszus" néven, Csikóstöttősön 1959. május 22-én "Tartós Béke" néven, valamint a Szőlőhegyen 1960. januárjában "Hegyalja Szövetkezet" néven. Jágónakon 1960. március 1-vel alakult meg a "Petőfi Termelőszövetkezet". 1965. februárjában a gazdaságok egyesültek és jogutdként vették fel a "Kossuth Tsz." nevet. Az érintett települések lakóiból aa legnagyob étszám 1975-ben volt. Ekkor 408 dolgozó és kb. 200 fő nyugdíjas alkotta a tagságot 1975-ben. 2014-ben 81 aktív dolgozó és kb. 102 nyugdíjas volt a Mg Zrt. tagja. Az ünnepség Papp Nándor, a Zrt elnökének nyitóbeszédével indult. Bevezetőként a gazdaság történetét elevenítette fel. Majd a fejlesztésekről, beruházásokról beszélt. Kiemelte az 2010-ben átadott Biogáz üzemet, majd a később létesült Bioetanol üzem példaértékűségét. Ahhoz, hogy ez a gazdaság megmaradt, szükség volt a tagság és az irányítás egységére, megfelelő ismeretekre, előrelátásra, higgadtságra, a várható irányok felismerésére és a megfelelő intézkedések megtételére. Az elmúlt időszakban a Ztr bebizonyította életképességét, s ez adjon erőt az elkövetkezendő években is! Az elnöki köszöntő után Csapó Gyuláné Kaposszekcső Község Polgármestere, Potápi Árpád János, majd Gráf József és Orosz Sándor volt országgyűlési Mg-i bizottsági elnök, a MOSZ képviselője szólt az egybegyűltekhez. Mindannyian hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a mezőgazdaság szerepe a gazdasági életben. Majd a nap könnyedebb, szórakoztatóbb része következett. Az iskola udvarán felállított sátorban kultúrműsor szórakoztatta a meghívott vendégeket. A Kapospulai Vízmente Néptánccsoport és a Csikóstöttősi Német Nemzetiségi Tánccsoport vidám táncaikkal, az Iskolai Zeneszakkör néhány tanulója pedig, Elek Péter zenetanárral közösen, fúvószenével szórakoztatott. Végül minden részt vevőt stílusosan, szürkemarha pörkölttel és nyárson sült ökörrel vendégeltek meg. Ebéd után a Wick Zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

« Vissza az előző oldalra

Ugrás a fejlécre
Ugrás a navigációra