Képtár

Tilinger Sándor előadása Kaposszekcsőn

Március 15-e ünnepéhez kapcsolódva a kaposszekcsői Orchidea Nyugdíjasklub felkérte Tilinger Sándor fotóst, hogy tartson egy előadást a tagoknak és az érdeklődőknek Horvay János Kossuth szoborcsoportjáról. Aktuális ez a téma, a közelgő ünnep miatt, illetve a szobrok sorsa szorosan kötődik Dombóvár városához. Március 3-án avatták fel – elsőként – a Kossuth szobor másolatát Budapesten, a Parlament előtt.
Tilinger Sándor bevezetőjében Horvay életútjáról, munkásságáról beszélt, majd rátért a szoborcsoport történetére, mely 1894-ben, már Kossuth Lajos halálakor kezdődött. Ekkor vetődött fel, hogy emlékművet állítsanak az 1848-49-es forradalom vezéralakjának.
1906-ban pályázatot hirdettek, amelyet Horvay János (1874-1944) nyert meg, aki 1911-ben kezdett hozzá az emlékmű elkészítéséhez. A munkálatokat azonban az első világháború miatt fel kellett függeszteni, végül csak 1927. november 6-án avatták fel Horthy Miklós kormányzó jelenlétében. Az avatóbeszédet Apponyi Albert gróf tartotta mintegy százezer ünneplő jelenlétében.
A hatalmas, kétszeres ember nagyságú alkotás középpontjában Kossuth Lajos áll, két oldalán az első felelős magyar kormány nyolc tagja : tőle balra Esterházy Pál, Klauzál Gábor, Eötvös József, Széchenyi István, míg jobbra Batthyány Lajos miniszterelnök, Szemere Bertalan, Deák Ferenc és Mészáros Lázár.
Az alkotást a kezdetektől több bírálat érte, ezek egyike volt, hogy a Batthyány-kormány tagjai közül a pénzügyminiszter Kossuth Lajos került a központi helyre, míg a később mártírhalált halt miniszterelnök csak mellékalakként jelent meg. Erre a kérdésre az előadó sem tudott válaszolni. Talán a szobrász és a Kossuth család közti baráti viszonynak tudható be? Sajnos mindez csak találgatás...
A Rákosi-korszakban pesszimistának és melankolikusnak találták a szobrot, ezért 1951-ben elbontották és egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Antall István tanácselnöksége alatt, a település kérésére, Dombóvár megvásárolhatta és ide is szállították. 1972-ben hét önálló alkotásként állították fel a város Szigeterdei parkjában.
Tilinger Sándor a Szigeterdőben készült fotóiból mutatott be néhányat, majd zárásként néhány pillanatképet vetített le az újraavatás ünnepségéről, amin magánemberként ő is részt vett.
Ha valakinek van ideje és lehetősége, látogasson el Dombóvárra és nézze meg a szobrokat, melyeket a közeljövőben fel is fognak újítani !

P1400584.JPG P1400587.JPG P1400591.JPG P1400592.JPG P1400593.JPG P1400596.JPG

P1400600.JPG