Képtár

„Tavaszi szél vizet áraszt” című projekt a kaposszekcsői Csillagvirág Óvodában

2014. március 3-tól 28-ig zajlott ez az óvodai eseménysorozat. Az alábbiakban a vezető óvónő, Majláth Károlyné beszámolóját olvashatják :

Projektünket községünk és környezetünk megismerésével kezdtük. Sétáink alkalmával megfigyeltük Kaposszekcső utcáit, intézményeit, majd megnéztük, melyik gyermek melyik házban lakik. Eközben megfigyeltük a tavaszi természetet is. Sétáink után térképet készítettünk falunkról, szülők gyűjtötte dobozokból terepasztalt készítettünk.
Március 17.-től indult Vizeink részprojektünk, amelyet a víz világnapja alkalmából rendeztünk meg.
Sokat beszélgettünk a vízről. Megfigyeltük a víz tulajdonságait, halmazállapotát, megfigyeltük, hogyan párolog el a pohárból, megbeszéltük mi történik ilyenkor. Kísérleteztünk a vízzel. Beszéltünk a víz felhasználásáról, és a víz szennyezéséről is. Megfigyeltük a víz körforgását, csíráztattunk növényeket, és sok más kísérletet is végeztünk a vízzel.
Séta során felfedeztük a faluban lévő kerekes kutakat. Megbeszéltük ezek működését is, egy szép népdalt is megtanultunk, amelyben szerepel kút.
Óriás hajót építettünk székekből a csoportszobában, amelyben ülve elképzeltük, hogy hullámzik a tavon a csónak. Halakt is készítettünk többféle technikával, és horgászos játékot játszottunk.
A szülőkkel való kapcsolat erősítése érdekében mindenki közösen apukájával vagy anyukájával barkácsolhatott otthon kis hajót, tutajt. Az óvodába hozva kipróbálhatta a vizes asztalon, hogy úszik-e vagy elmerül. Nagy volt az érdeklődés, egész kiállítás jött létre az úszó alkalmatosságokból.
Elsétáltunk a Marosi család kertjébe, ahol megtekinthettük a halastavukat. Láttunk kígyókat, békákat, megnézhettük, milyen az a békalencse. Halakat és növényeket kaptunk ajándékba, amelyből kis vízi tavacskát készítettünk egy nagyméretű edénybe.

DSCN3963.JPG DSCN3965.JPG DSCN3979.JPG DSCN3986.JPG DSCN3992.JPG DSCN4123.JPG

DSCN4126.JPG DSCN4137.JPG DSCN4145.JPG DSCN4183.JPG DSCN4190.JPG DSCN4196.JPG