Képtár

Iskolai karácsony 2014

Iskolai karácsony 2014

2014-12-29

December 18-án délután három órára hívta a kaposszekcsőieket a 3. osztály, hogy együtt töltsenek egy ünnepi délutánt. Az iskola tanulóin és dolgozóin kívül a meghívottak között szerepeltek az óvodások, a szülők és minden ünnepelni vágyó lakos. Versekkel, dalokkal, táncokkal idézték a karácsony mondanivalóját: legfőbb érték a szeretet. Néhány költemény könnyeket csalt a nézők szeméből, de voltak örömteli, vidám versek is. Pont olyan, mint a karácsony: vidám, megható, szeretetteljes. Már csak pár nap és az otthonokban is fellobbannak karácsony lángjai!

Adventi vásár Kaposszekcsőn

Adventi vásár Kaposszekcsőn

2014-12-29

Kaposszekcső Község Német Nemzetiségi Önkormányzata december 14-én rendezte meg immár hagyományos adventi vásárát a Közösségi Ház színpadán. Helyi alkotók, kézművesek munkáiból válogathattak a vásárolni szándékozók. Kapható volt mézeskalács házikó, karácsonyi szalmadísz, gyógyító kövek, kézi készítésű szappanok, varrott textilbabák, karácsonyi díszek, kerámiák, virágkompozíciók. Akinek kedve volt, kézi készítésű képeslapok vagy szép asztali díszek közül is válogathatott. Az önkormányzat tagjai segítőikkel forralt borral, teával és sült almával vendégelték meg az érdeklődőket. Közben a Közösség Házban a Violinkulcs Fúvószenekar karácsonyi dallamokkal szórakoztatta a közönséget. Igazi karácsonyi hangulatú délután volt!

Lovas Mikulás Kaposszekcsőn

Lovas Mikulás Kaposszekcsőn

2014-12-18

2014. december 7-én a Faluszépítő Egyesület meghívására lovas kocsival járta végig a falu utcáit a Mikulás. Útját a Liget lakótelepen kezdte, majd a falu utcái következtek. A "Mikulás megállókba" érkezett gyerekeket teával és süteménnyel vendégelték meg az egyesület tagjai. Sokan verseltek, énekeltek, de volt, aki bátortalanul nézelődött az édesanyja karjában. A produkciók után, jutalomként szaloncukrot kaptak. A menet a Közösségi Háznál fejeződött be, ahol lehetőség nyílt közös fényképezésre a Télapóval, felmászni a hintójára, beszélgetni vele. Sajnos rossz idő volt, kevesen jöttek el, de így is harsány énekszó fogadta mindenhol a hószakállú vendéget. Végül a gyerekek így búcsúztak: jövőre visszavárunk kedves Télapó!

Vig Balázs író Kaposszekcsőn

Vig Balázs író Kaposszekcsőn

2014-12-18

2014. december 16-án nagysikerű író-olvasó találkozót tartott Vig Balázs meseíró. A Tolna megyei Illyés Gyula Könyvtár és a kaposszekcsői Könyvtár szervezésében, Tillmann Ildikó könyvtáros meghívására interaktív könyvbemutatót tartott az ifjú író. A főleg 9-10 éves korosztály számára szóló, legújabb, "Puszirablók" című kötetét mutatta be. A rendkívül jó hangulatú könyvbemutatót karácsonyi dalokkal köszönték meg a gyerekek.

A kaposszekcsői Csillagvirág Óvodában járt a Mikulás!

A kaposszekcsői Csillagvirág Óvodában járt a Mikulás!

2014-12-08

December 5-én délelőtt, hosszú útjának egyik állomásaként, a kaposszekcsői oviba is ellátogatott a Mikulás. A gyerekek már nagy izgalommal várták, még a cipőket is kirakták az ablakba. Hogy gyorsabban múljon az idő, az óvónők és dadák egy izgalmas mesével szórakoztatták a gyerekeket. A történet szerint a Mikulás 3 manója közül az egyik megbetegszik, ezért a két inasnak kell elmenni az erdőszéli Édességboltba a mikuláscsomagokért. Közben három kisördög szeretné megszerezni a játékokat és kihallgatják a manók tanácskozását. Fondorlatos módon elcsalják az inasoktól az ajándékokat és hazaviszik, hogy csak ők játszhassanak velük. Kiderül a csalás és a manók megpróbálják visszaszerezni a Mikulás zsákját. Telefonszerelőként elmennek az ördögökhöz, trükkösen megkötözik őket és visszalopják a zsákokat. Mire a Mikulás megérkezett, minden a helyére került. A műsor után az ovisok köszöntötték az őszszakállú vendéget és énekeltek neki. A Télapó elhozta az Orchidea Nyugdíjasklub ajándékát is, amit néhány klubtag segített kiosztani. Távozása előtt minden kiscipőbe került ajándék, amit a gyerekek délután hazavihetnek. A télapó zsákjából kikerülő játékokkal pedig a Süni és a Csiga csoportosok az oviban fognak játszani. Estére otthon is kerül a cipőkbe valami?

Kiállítás a kaposszekcsői Közösségi Házban

Kiállítás a kaposszekcsői Közösségi Házban

2014-12-08

November 29-én Müller Ádám, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény vezetője nyitotta meg a "Bemutatom a gyűjteményemet c. kiállítást a Közösségi Házban. Tizenketten hozták el bemutatásra féltett tárgyaikat. Látható itt óragyűjtemény, (a legrégebbi darabja 1910-ből), szentképek, (még a Getszemáni -kertből származó olajág is megtalálható), autó, helikopter és tűzoltóautó makettek, bélyegek, régi képeslapok, régi pénzek, babák, porcelánfigurák, szalvéták. De az érdeklődő láthat korhű fegyvermásolatokat, ismeretterjesztő gyűjtőkártyákat, gyöngy-virágokat is. A falakon feltűnnek a régi ikonikus reklámhordozók : a kártyanaptárak. 1964-től napjainkig bemutatják, hogy az adott korban éppen mi volt fontos a hirdetők körében. A köszöntő után a kaposszekcsői iskolásokból alakult Happy Dance Tánccsoport kápráztatta el műsorával a jelenlevőket. Lajos Sándor tanítványai fülükbe gyűjtötték a zenét, lábukba a ritmust és most bemutatták közönségüknek. A fellépés után Müller Ádám megnyitotta a kiállítást. Beszédében először kitért a gyűjtemények eredetére, történetére. Majd a kiállított tárgyak segítségével képzeletbeli utazásra hívta a jelenlevőkkel. A megnyitóbeszéd után Csapó Gyuláné polgármester köszöntötte a vendéget. A jelenlévők sokáig nézelődtek, beszélgettek a kiállított darabok között. Az idősebbek rá-ráismertek egy-egy gyermekkori kedves tárgyukra, a fiatalabbak elképedve ismerkedtek régi korok darabjaival. A kiállítás december 10-ig az alábbi időpontokban látogatható: december 1. 3. 4. 8. 10. : 17.00-19.00 december 2. 9. : 9.00-11.00 december 5.: 14.00-16.00 Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Márton nap az iskolában

Márton nap az iskolában

2014-11-13

November 11-én rendezték a kaposszekcsői iskolában a hagyományos Márton napi délutánt. A program kezdete németül zajlott : vendégeket e nyelven fogadták és vezették helyükre a 7. osztályos lányok. Kertész Ferencné megnyitója után az énekkar lépett először a közönség elé és német nyelven énekelt a Márton legendáról. Kezükből nem hiányzott Márton lámpása sem. Majd magyarra váltottak : az 5. osztály tanulói versben emlékeztek meg Márton püspökről. Majd a másodikosok többféle táncot is bemutattak a régi időkből. A zene után újból az ötödikesek ragadtak mikrofont, ezúttal egy tréfás hangú versben mesélték el a Márton legendát. A program zárásaként újból a másodikosok tánca nyerte el a közönség tetszését. Nagyon ügyesen sajátították el a lépéseket, ami nem csoda, már hetek óta gyakoroltak Kazinczi Kata tanítónő irányításával! A műsor után a Márton napi rajzverseny eredményhirdetése következett. Tillmann Ildikó zsűri elnök értékelte a pályamunkákat és Pfeiffer Jánosnéval, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, átadták a díjakat. A délután zárásaként a nyolcadikosok várták a résztvevőket : mindenki libazsíros kenyeret evett, melyhez finom teát kortyolhatott. Így a népi hagyomány, mely szerint „Ki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik!” a kaposszekcsői diákokra már nem lesz érvényes !

Az elhunytakra emlékeztek Kaposszekcsőn

Az elhunytakra emlékeztek Kaposszekcsőn

2014-11-05

Október 31-én délután 4 órára a Községháza falán levő emléktáblához várta az érdeklődőket Kaposszekcső Község Német Nemzetiségi Önkormányzata, hogy együtt gondoljanak a háborúk kaposszekcsői áldozataira. Elesett katonák, a „malenkij robot”-ban meghaltak, vagy a civil lakosság köréből kikerülő elhunytak emlékét idézték. A Himnusz elhangzása után Wolf János, az evangélikus gyülekezet felügyelője imádkozott a meghaltak lelki üdvéért. Ezt követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit az emléktábla alá. Majd Kaposszekcső Község Önkormányzata, Kaposszekcső Község Nemzetiségi Önkormányzata koszorúzott. A lakosság soraiból is tettek néhányan virágot, koszorút az emlékműhöz. Az ünnepi műsorban a nemzetiségi önkormányzat tagjai és meghívott vendégeik idézték versekkel, zenével a háború borzalmait. November 1-én a temetői ravatalozónál Szabó Oszkár plébános és Szabó Szilárd evangélikus lelkész imádkozott az elhunytak emlékére. Az összegyűlteknek vigaszt nyújtottak az egyházak képviselői: van élet a halál után is, amitől nem kell félnie senkinek.

Tornacsarnok avató Kaposszekcsőn

Tornacsarnok avató Kaposszekcsőn

2014-10-15

Sportos programokkal avatták fel a felújított kaposszekcsői Sportcsarnokot október 10-én. A délután a Tűzlepkék Tánccsoport műsorával kezdődött. Csapó Gyuláné polgármester köszöntötte a megjelenteket : a meghívott vendégeket, így Zsilinszki Lászlót, az EMMI főosztályvezető helyettesét, Fábián László olimpiai bajnok öttusázót, a MOB Sportigazgatóját, Potápi Árpád országgyűlési képviselőt, Pintér Szilárd Kistérségi Elnököt, aki egyben Kaposszekcső-Csikóstőttös KSE elnökeként gesztora volt a felújítási projektnek. Beszédében elmondta, hogy az 1986. november 29-én társadalmi összefogásban felépített épület igencsak rászorult már a felújításra. Az akkor 4 millió forintba kerülő építkezést a Kossuth Mgtsz és a lakosság finanszírozta. Téglajegyeket vásároltak és társadalmi munkában jöttek dolgozni is. Az elmúlt majd 30 év meglátszott már az épületen, ezért nagyon örültek, hogy sikerült Simicskó István és Potápi Árpád segítségével 20 millió Ft pályázati pénzt nyerni a felújításokra. Megújult a tetőszerkezet, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelést, homlokzati festést végeztek. A Képviselőtestület további 8 millió forintot szavazott meg a vizesblokkok teljes felújítására. Így készülhetett el a kívül-belül megújult, megszépült Sportcsarnok. Az üdvözlő beszédek után karate bemutatóra került sor, majd az iskolások látványos sorversennyel bizonyították : szeretnek mozogni, szükség van erre a helyre ! Ezt követően a budapesti Vasas tornászai tartottak bemutatót talajon és gyűrűn. A programot középiskolás lányok látványos fényjátékkal összeállított buzogánygyakorlata zárta. A sok mozgás után jólesett mindenkinek egy kis harapnivaló, frissítő. A Tornacsarnok előtt az Önkormányzat látta vendégül a megjelenteket. A délutánt amatőr asztalitenisz bajnokság zárta, aki szeretett volna, megismerkedett ezzel a sporággal, aki már tudott játszani, látványos csatákon mérte össze erejét. Bízunk abban, hogy a felújított Sportcsarnok sokaknak hozza majd el a mozgás örömét, érezheti a jóleső fáradtságot izmaiban egy-egy rendezvény után!

60 év felettiek találkozója Kaposszekcsőn

60 év felettiek találkozója Kaposszekcsőn

2014-10-07

Az idén is, mint sok éve már mindig, az Idősek Világnapja környékén Kaposszekcső Község Önkormányzata vendégül látja 60 éves, vagy annál idősebb lakóit. Ebben az évben a találkozó október 3-án 15 órakor került megrendezésre a Sportcsarnokban. Csapó Gyuláné polgármester asszony felköszöntötte a legidősebb férfi lakost, a 94 éves Máté Pétert és a legidősebb hölgyet, a 96 éves Bőhm Péternét. Sajnos egészségi állapotuk miatt egyikük sem tudott részt venni a találkozón, ezért egy későbbi időpontban mindketten megkapják majd ajándékukat. Az idén először a legidősebb Kaposszekcsőn született hölgyet és urat is köszöntötték. A legidősebb hölgy Kriszt Jánosné, Kati néni, aki 88 éves múlt áprilisban. Illetve a legidősebb Kaposszekcsőn született férfi, Lőtz Konrád, aki februárban múlt 80 éves, aki korát meghazudtolóan aktív életet él, műveli szőlőjét, dolgozik a ház körül. A köszöntések után a meghívott sztárvendég, Komonyi Zsuzsi vette át a szót és vidám énekével, pattogó ritmusaival hangolta jókedvre a mintegy 200 megjelent vendéget. A műsor után a szokásos vacsora került sorra. A vendégeket a képviselő testület tagjai és az önkormányzat dolgozói szolgálták ki. Lehetősége nyílt minden 60 év felettinek egy kicsit beszélgetni, feleleveníteni a régi emlékeket vagy éppen a régen nem látott ismerősökkel újra találkozni. Jó hangulatban telt a délután. Aki elfogadta a Képviselő testület meghívását szép emlékekkel térhetett haza!

10 éves a Kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon

10 éves a Kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon

2014-09-26

2014. szeptember 24-én ünnepi istentisztelettel kezdődött az Evangélikus Diakóniai Otthon fennállásának 10. évfordulójára rendezett programsor Kaposszekcsőn. Igét hirdetett Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Az ünnepi megemlékezés keretében Szabó Szilárd lelkész köszöntötte az alapító lakókat és dolgozókat. Majd az EDO épületében szeretetvendégségre került sor. Az épület zárókövénél koszorút helyezett el Aradi András lelkész, aki egyik kezdeményezője volt az intézmény 10 évvel ezelőtti alapításának. Végül felvágták a hatalmas születésnapi tortát. Köszönet minden régi és mostani dolgozónak, az intézmény vezetőinek és fenntartóinak, hogy ilyen szeretettel, tisztelettel gondoskodnak lakóikról, az idős emberekről!

Megemlékezés a Holokauszt áldozatairól Kaposszekcsőn

Megemlékezés a Holokauszt áldozatairól Kaposszekcsőn

2014-09-11

A 70 évvel ezelőtti Holokausztra emlékeztek szeptember 10-én délután a Kaposszekcső határában levő Izraelita temetőben. Először az iskolások olvastak fel részleteket egy zsidó kislány naplójából, majd Radnóti verssorai idézték meg a történelmet : „Oly korban éltem én e földön...” Ezt követően, az ősi zsidó szokás szerint, egy-egy követ helyeztek el a sírokon. Ennek a szokásnak több magyarázata is megtalálható. George Bernard rabbi szerint kő, kavics illetve fű elhelyezése a síron a halott felé mutatott tiszteletünk jele, továbbá jelzi, hogy valaki meglátogatta a sírt. Richard Hirsh rabbi pedig úgy véli, ez egy bibliai szokásból ered, a sír fölé emelt kőoszlopra utal. David Wolpe rabbi véleménye szerint, a szokás az ókori időkig nyúlik vissza, amikor a nyáj őrzője, miután a juhait tartotta számon a kövek segítségével. A kövek tehát azt szimbolizálják, hogy milyen drága és értékes minden lélek Istennek. A megemlékezés programjában dr. Kutas Péter egy verssel adózott a holokauszt áldozatainak emlékére. Majd Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövetének emlékező beszéde hangzott el, aki kiemelte : sohasem szabad megfeledkeznünk az áldozatokról, a megemlékezés mindig időszerű. Fontos, hogy megértsük, mi történt akkor. Hogy emlékezzünk arra, hogy milyen szörnyű cselekedetekre képes egy ember kontroll nélkül. Kiemelte az oktatás fontosságát is : nem szabad meghamisítanunk a történelmi tényeket, meg kell birkózni a történelmi felelősséggel.

« Vissza az előző oldalra

Ugrás a fejlécre
Ugrás a navigációra