Képtár

Triász koncert Kaposszekcsőn

Triász koncert Kaposszekcsőn

2017-05-15

Május 12-én az általános iskola Szülői Munkaközössége Triász koncertet rendezett az iskola javára. Az elmúlt esztendőben már zenéltek itt a fiúk, akkor az óvoda javára tartottak jótékonysági koncertet. A több száz érdeklődő nagyon jól szórakozott, sokszor még együtt is énekeltek a zenészekkel. A 4. osztályosok alkalmi kórusa és Szalai Szabolcs is voltak olyan bátrak, hogy a színpadon mutatták meg: otthon vannak a Triász zenéjében. A koncert után retro discoban szórakozhatott az, aki nem szeretett volna még hazamenni. Reméljük, máskor is is lesz ilyen alkalom!

Március 15-i ünnep az iskolában

Március 15-i ünnep az iskolában

2017-03-24

Ebben az évben is, mint már nagyon régóta a kaposszekcsői iskolában, az 5. osztályosok köszöntötték műsorral a 1848-as forradalom dicső, első napját. Hosszú hetek óta nagy lelkesedéssel készültek a műsorra. Osztályfőnökük, Pittinoné Kutas Erika irányításával tanulták a verseket, dalokat. Márfai Attiláné a táncot tanította be. Izgalommal várták a nagy napot, de szégyenkezésre semmi okuk nem volt. Nagyszerűen jelenítették meg a kor hangulatát, a fiatalok lelkesedését. A gyertyagyújtásban azért benne sejlett a tragikus vég is. A diáktársak és a megjelent vendégek egy pisszenés nélkül nézték a műsort. Lehet ennél nagyobb elismerés?

Koszorúcska bál

Koszorúcska bál

2017-03-22

Egy október vége óta tartó folyamat végére került pont 2017. február 18-án: Koszorúcska bált tartottak! A 7. 8. osztályosok (két volt tanítvánnyal kiegészülve) gyönyörű táncokkal bizonyították szüleiknek, hozzátartozóiknak, keményen dolgoztak az elmúlt hetekben. A táncbemutatót a gyerek-szülő tánc, majd a tombolasorsolással megszakított éjfélig tartó bál zárta.

Képzőművészeti sikerek

Képzőművészeti sikerek

2017-03-21

A Kaposszekcsői Általános Iskola a napokban nagyon jó hírt kapott. Az Alapítvány a 48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett rajzpályázatán Esküdt Luca 6. osztályos tanuló országos II. helyezést ért el. Luca mindössze 12 éves, és amellett hogy kiváló sportoló (azon belül is többszörös futóbajnok), a képzőművészet területén is jeleskedik. Sokféle technikával, sokféle témában próbálgatja magát, tehetségét. A kecskeméti rajzpályázaton azt kellett megmutatnia a közönségnek, mit jelent számára a szabadság? A vegyes technikával készült féldombormű témáját, technikáját és kivitelezését a zsűri a legjobbak közt jutalmazta. A képen ott a megemlékezés és a példamutatás. A szürke domboldal tetején álló kereszt, csak félig utal a hősi halottakra. A kép nem a halálról szól, hanem az életről, hiszen a kereszt vízszintes ágát egy kard helyettesíti, mert ahogy Petőfi Sándor is megmondta: „Fényesebb a láncnál a kard”. Ezért a kardért nyúl a három figura, a vörös, a fehér és a zöld alak, akik - mint a nemzeti lobogónk is -jelképként jelennek meg: a vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálja. Azt, hogy a 48-49-es hősök ezen színek zászlaja alatt harcoltak egy független és szabad országért, és azt, hogy ma is itt vannak velünk magyarokkal ugyanezek az erények: az erő, a hűség és a remény. És amíg ezeket az erényeket birtokoljuk, addig büszkén mondhatjuk, hogy őseink hősi halála nem volt hiábavaló, mert egy szabad nemzet vagyunk. Két éve tanítom Lucát hétvégente rajzolni, festeni, alkotni. Már az elején feltűnt tehetsége, odafigyelése és az a fajta látásmódja, ami kevés – akkor még 10 éves – gyermekre jellemző. Azóta csak még ügyesebb, és ami a legfontosabb: bátran használja a művészetek eszköztárának egyre szélesebb skáláját. Nagyon büszke vagyok rád, Luca! Ez a II. helyezés nagyon szép eredmény, amiben rengeteg munka, kitartás van.És itt a lehetőség, hogy a jövőben még több alkotás szülessen, hogy megmutathassa mire képes. Szerintem sokunk nevében kívánhatok Lucának további sok sikert, és még sok szép és eredményes alkotást! Fotó és szöveg: Löbl Eszter

Bor- és pálinka verseny Kaposszekcsőn

Bor- és pálinka verseny Kaposszekcsőn

2017-03-06

11. borversenyét és 3. pálinkaversenyét rendezte meg március 4-én Kaposszekcső Község Önkormányzata a Közösségi Házban. Akik neveztek: Badáczy Szabolcs, Bauer Imre, Csicskár Imre, Décsy Gyula, Erdősi Ferenc, Kerecsényi Márton, Kindner Gyula, a Kozák testvérek, Lajos Sándor, Löbl Ottó, Márton Ferenc, Mátyás Dénes, Muth József, Nagy Attila, Nagy Sándor, Pataki Árpád, Ifj Pataki Árpád, Pfeiffer János, Szabó Attila, Szabó Zoltán, Szántó Péter, Vercse László, ifj Vercse László, Wolf János. Pontosan 42 borminta és 33 pálinkaminta érkezett a bírálatra. Először Szabó Oszkár plébános megáldotta az italokat, a bírálókat, de nem feledkezett meg a készítőkről sem! Majd elkezdődött a bírálat. A Kelemen Sándor, Nagy Lajos, Boda István összetételű bizottság a fehér- és rose borokat, a Király Gábor, Szabó Zoltán, Csonka András összetételű pedig a vörösborokat bírálta el. A pálinkák minősítését Schmieder Csaba, Gál Péter és Kocsis Milán Tibor végezte. Bírálat után 18 órakor kezdődött az értékelés. Csapó Gyuláné polgármester köszöntötte a megjelenteket és néhány borral kapcsolatos érdekességet mondott el. Ezután, mielőtt az izgalom hullámai megemelték volna a tetőt, mindenki megkapta a jól megérdemelt minősítő oklevelet és egy a Tóth Szilvia fazekas által készített ajándékot. A legjobb fehérbora a Kozák testvéreknek lett, a rosékból a legjobbat Pfeiffer János tudhatja magáénak. A legjobb vörösbor büszke készítője Bauer Imre. Ő lett a "2016. év legeredményesebb kaposszekcsői bortermelője " kitüntető cím birtokosa is. A legjobb pálinka Szabó Zoltán szilvapálinkája lett. A pálinkák közül Kerecsényi Márton törkölypálinkája Különdíjat érdemelt, mint a " fajtájában legkarakteresebb pálinka". Díjátadás után a bírók képviselői értékelték a behozott nedűket, szakmai tanácsokat adtak a még jobb eredmény eléréséhez. Az értékelést vacsora, baráti beszélgetés,majd harmonikaszó kísérte víg nótázás követte. A vendégek késő éjszakáig maradtak, így ünnepelve meg egy dolgos év lezárását és egy jó eredményekkel kecsegtető új termelői év kezdetét.